marți, 29 ianuarie 2013

Un roman excelent



„Hollywood”, de Charles Bukowski
Editura Polirom, Colecţie „Biblioteca Polirom”, Iaşi, 2012

Traducere din limba engleză de Cristina Ilie




Un roman excelent, în stilul direct al lui Bukowski, căruia i-am devorat deja toate “producţiile” fie in hard copy, fie online. De data aceasta, Henry Chinaski ne introduce într-o lume complet diferită de aceea din romanele anterioare (“Factotum”, “Femei”), în care se trezeşte implicat, mai cu voie, mai fără voie, de un regizor binevoitor şi cam ţicnit, pentru elaborarea unui scenariu. Reticenţa lui Chinaski faţă de filme şi faţă de oameni, în general, nu-l împiedică să se implice în procesul de creare a acestui scenariu, chiar dacă, aparent, subiectul este, mai degrabă, neinteresant – anii tinereţii zbuciumate a eroului alcoolic permanent prezent în baruri, pentru care viaţa se reduce la beţii nesfârşite, bătăi regulate şi … femei. Într-o notă ironică, cu accente comice, dar şi grave, suntem introduşi în lumea exclusivistă a Hollywood-ului, unde nimic nu este ceea ce pare: actori, regizori, producători, echipe întregi de filmare sunt angrenate într-un adevărat război, ale căror scopuri declarate sunt câştigul imediat şi prestigiul. Drumul greoi al creării filmului este presărat cu destule obstacole, tentaţia renunţării fiind, nu o data, mai puternică decât mirajul profitului substantial şi al perspectivei unei cariere deloc de neglijat. Totuşi, insistenţa regizorului şi perseverenţa soţiei îl conving pe proaspătul scenarist să ducă la bun sfârşit lucrarea şi să asiste la filmări, în ciuda sentimentului de repulsie faţă de lumea în care tocmai a intrat, atenuat, întrucâtva, de cantităţile nu tocmai neglijabile de alcool oferite cu generozitate la diversele petreceri  la care este invitat.
Populat de personaje care mai de care mai ciudate (regizorului care, din exces de zel, văzându-şi periclitat filmul, recurge la intimidarea producatorilor prin amenintarea cu automutilarea i se alătură prietenul său, Francois, obsedat de ruletă şi ...de puii pe care-i creşte şi-i apără de hoţii din ghetoul unde locuieşte, dar şi actorii cu pretenţii ridicole şi apucături cel puţin bizare), romanul ne dezvăluie un univers asemănător unui ospiciu.
Pe scurt, o carte captivantă, scrisă într-un limbaj fără perdea, care merită citită măcar în ideea că ne lasă să descoperim şi o altă faţă a „cetăţii filmului” decât aceea cu care ne-a obişnuit, mult timp, mass-media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu